Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

EasyJet стане першою у світі вуглецево-нейтральною авіакомпанією

EasyJet стане першою у світі вуглецево-нейтральною авіакомпанією

Британський лоукостер EasyJet заявив про плани стати першою у світі вуглецево-нейтральною авіакомпанією. Вже найближчим часом перевізник почне компенсувати викиди від усіх своїх літаків шляхом вкладень в проекти, пов'язані з висадкою дерев та розвитком зелених технологій.

Протягом наступного року EasyJet витратить $32,4 млн, компенсуючи кожну метричну тонну викинутих парникових газів. У теорії це означає, що весь вуглекислий газ, який виявиться в атмосфері як продукт авіаперельотів компанії, не вплине на клімат.

У EasyJet відзначають, що вуглецева компенсація — лише тимчасовий захід, яка дозволить виграти час до появи літаків з низькими викидами. Компанія і сама буде інвестувати в розробку повітряних суден з гібридними та електричними двигунами.

EasyJet володіє 331 літаком та вважається п'ятим за величиною авіаперевізником Європи. Її рішення піти по шляху декарбонізації — важливе для всієї галузі. Проте чи дійсно вуглецева компенсація працює? Багато екологів в цьому сумніваються.

Наприклад, представник Greenpeace Даг Парр назвав заяву EasyJet типовим грінвошингом — тобто спробою компанії обдурити споживачів, приписавши собі турботу про навколишнє середовище. Оскільки кращий спосіб скоротити викиди від авіації — це рідше літати, і єдиною дієвою мірою для EasyJet було б введення грошового збору для частих пасажирів, який змусить їх скоротити число польотів.

Проте, інші авіакомпанії з ентузіазмом ставляться до ідеї вуглецевої компенсації. Наприклад, з наступного року British Airways почне компенсувати викиди від всіх внутрішніх рейсів. А пасажирам міжнародних рейсів компанія надасть доступ до калькулятора викидів та розповість про способи нейтралізувати вплив на клімат — наприклад, пожертвувавши на відновлення лісів в Амазонії або установку економічних печей в Судані.


Раніше Airbus оголосила про розробку електричного літака для регіональних пасажирських перевезень. Втім, в компанії вважають, що це не єдиний спосіб скоротити викиди — необхідний цілий комплекс заходів, які будуть залежати від розміру та призначення конкретного повітряного судна.

За матеріалами: CNN

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки