Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Британські «супертрамваї» поклали початок радикальної транспортної революції

Британські «супертрамваї» поклали початок радикальної транспортної революції

Пройшов рік з того часу, як в Британії був запущений перший трамвай, який вміє їздити по рейках для залізничних поїздів. Тепер в Глазго, Манчестері та ряді областей Уельсу теж збираються ввести цей комбінований вид транспорту.

Трамваї — ідеальний вид громадського транспорту для центральних міських районів: їх шлях не забитий іншими автомобілями, як в автобусів, зупинок у них більше, ніж станцій у метро, і ніякого забруднення повітря шкідливими речовинами. Але доїхати на них до сусідніх міст не вийде — доведеться пересідати на електричку.

Розв'язанням проблеми може стати поєднання трамвая та потяга — новий вид транспорту, який рухається і по трамвайних рейках, і залізницею, попри різну інфраструктуру та правила руху.

«Якщо у вашому місті вже є хороша трамвайна мережа та не дуже завантажена залізнична мережа навколо міста, ви зможете поєднати передмістя з центром, не створюючи занадто громіздку інфраструктуру», - розповів Таку Фуджіяма з Університетського коледжу Лондона.

Британські «супертрамваї» поклали початок радикальної транспортної революції

В інших країнах ідея вже прижилася — в 1992 році в Німеччині відкрилася перша лінія між Карлсруе та Бреттеном. Експеримент виявився вдалим — пізніше рух трамваїв було відкрито й іншими залізницями в районі Карлсруе. У Британії ж першу лінію трамвая-потяга запустили у 2018 році.

Зараз, після завершення першої половини дворічних випробувань, стало ясно, що новий вид транспорту виявився дуже популярним. Раніше жителям Ротерема доводилося пересідати з потяга на трамвай, якщо вони хотіли потрапити в центр Шеффілда. Тепер добиратися простіше та швидше. Інженерам лише довелося прилаштувати до звичайної платформи приміських електричок нижчий перон, щоб пасажири могли увійти в трамвай.

Зараз по лінії ходять сім трамваїв Citylink Class 399 виробництва Stadler, які розганяються до 100 км/год, хоча і не мають права їздити з такою швидкістю на цьому маршруті. Вони двосторонні та оснащені подвійною системою безпеки, зв'язком та управлінням, щоб рухатися і по трамвайних коліях, і по залізничних рейках.

Британські «супертрамваї» поклали початок радикальної транспортної революції

Поширення такого виду транспорту не відбудеться відразу — ще потрібно вирішити ряд інженерних та адміністративних проблем. Але процес уже пішов. Уельс підписав контракт на запуск схожого проекту, а Манчестер та Глазго вивчають можливість розширення своєї мережі за допомогою трамваїв-потягів.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки