Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Ford буде випускати запчастини до автомобілів з кавових відходів McDonalds

Ford буде випускати запчастини до автомобілів з кавових відходів McDonalds

Компанії Ford та McDonald's об'єднали зусилля з перероблювання кавового лушпиння. Це різновид макухи, частина оболонки кавового зерна, яка відділяється від нього при обсмажуванні та є відходами харчової промисловості. Або основою для перспективного біогібридного матеріалу.

Біогібридні матеріали для американського автопрому не в новинку, той же Ford почав застосовувати піну з сої як наповнювач для сидінь ще у 2007 році. Ще є технології, як зробити корисний матеріал з подрібненої шкаралупи арахісу. У загальному, природна сировина змішується з пластифікаторами та клейкими речовинами для отримання субстанції, яка нагадує звичайний пластик. Варіант з кавовим лушпинням не виняток.

Крім того, що за основу беруться дешеві відходи, так в McDonalds навіть готові доплатити за їх утилізацію. Такий біопластик ще й менш енергомісткий, ніж аналоги з вуглеводнів. І тому не випадково першим вузлом, який з нього збираються виготовляти, стануть автомобільні фари — дуже важкі запчастини. Отриманий біопластик на 20% легше і він довше може витримувати нагрівання, що дасть відчутні переваги при експлуатації та ремонті.

Ford буде випускати запчастини до автомобілів з кавових відходів McDonalds

В даний час технології замінників пластику є майже у всіх виробників, в них застосовують все підряд, від відходів цукрової тростини до обрізків старої джинсової тканини. Але поки ніхто не наважився зробити з такого матеріалу функціональну деталь машини, тільки накладки, прокладки та інші вкладки. І Ford цілком може стати компанією, яка запустить нову епоху в автомобілебудуванні, коли всі доступні деталі будуть робитися з переробленої сировини. І тим самим машини стануть дешевше та безпечніше, а світ — трохи чистіше.


Нагадаємо, що зовсім недавно, вчені з австралійського Університету Нового Південного Уельсу розробили спосіб виробництва екологічного пластику з бананових відходів. Отриманий пластик можна повністю переробляти до трьох разів без втрати якості, а в ґрунті він розкладається природним шляхом.

За матеріалами: Техкульт

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки