Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У Канаді провели випробування першого повністю електричного комерційного літака

У Канаді провели випробування першого повністю електричного комерційного літака

Над гаванню Річмонда відбулися випробування першого у світі електричного гідролітака, дітища компанії Harbour Air та розробника електродвигунів MagniX. Керівники проекту впевнені, що відкрили нову главу в історії авіації.

Перший у світі комерційний літак, що працює на електриці, зробив випробувальний політ, який тривав 15 хвилин. Легкий шестимісний гідроплан марки DHC-2 de Havilland Beaver пілотував Грег Макдугалл, засновник та виконавчий директор канадської чартерної авіакомпанії Harbour Air. Електродвигун потужністю 750 кінських сил розробила австралійська компанія MagniX.

«Цей історичний політ знаменує початок третьої ери в авіації — ери електрики», йдеться в заяві Harbor Air та MagniX.

Сьогодні цивільна авіація — одне з найбільш джерел викидів вуглецю, бо люди надають перевагу перельотам на літаках, а сфера розвивається повільно. А як вже відзначили експерти, успішні випробування гідроплана говорять про майбутню еру електричної авіації.

На думку Роя Ганзарскі, виконавчого директора MagniX, ця технологія допоможе значно заощадити кошти авіаперевізників на технічне обслуговування літаків та прийти до нульового рівня викидів. Він навіть порівняв цю подію з першим польотом братів Райт у 1903 році.

У Канаді провели випробування першого повністю електричного комерційного літака

«Транспортна промисловість та особливо авіація, яка перебуває з кінця 1930-х в стагнації, дозріли для серйозних перетворень, — заявив він. - Тепер ми довели, що дешева екологічно чиста комерційна авіація може стати реальністю в найближчому майбутньому».

Однак Harbour Air доведеться почекати як мінімум два роки, поки літак пройде подальші тести, підтвердить свою надійність і безпеку та буде сертифікований регулюючими органами. Поки що подібний апарат може пролетіти всього близько 160 кілометрів, працюючи від літієвої батареї. Це не особливо велика відстань, але і її досить для більшості рейсів Harbour Air.

 

 

За матеріалами: BBC

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки