Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Гендиректор Cruise Ден Амман: «Ера автомобілів добігає кінця»

Гендиректор Cruise Ден Амман: «Ера автомобілів добігає кінця»

Автотранспорт змінив XX століття, але пора знайти рішення краще: яке б не вбивало по мільйону людей щороку і не забруднювало б повітря. І бажано без корків. Колишній президент General Motors Ден Амман, який рік тому очолив дочірній стартап Cruise, впевнений, що транспорт повинен стати таким — схожим на особисту машину зовні, але зовсім іншим по наповненню.

Прогнози про швидке та неминуче закінчення ери особистих автомобілів — не рідкість. Але в даному випадку все визначає особистість спікера — це екс-президент General Motors Ден Амман, при якому колись найбільший автоконцерн пройшов через банкрутство та відродився. Сам Амман рік тому пішов з General Motors на пост гендиректора Cruise - компанії-творця робомобілів та сервісу роборайдшерінга, яка після останнього раунду інвестицій оцінюється в $ 20 млрд. Для порівняння — сам General Motors коштує близько $ 50 млрд. Хоча в General Motors і запевнюють, що всі машини концерну скоро стануть електричними, Амман стверджує, що це лише мала частина необхідної трансформації.

«Щоб поліпшити транспорт в рази, а не поступово, нам потрібно створити альтернативу, яка перевершить його в усьому», підкреслює Амман.

Сучасний стан транспорту він описує так: «Уявіть, до вас прийшла людина і каже: «Я придумав новий транспорт, він працює на викопному паливі та забруднює атмосферу. Він заполонить наші міста до такої міри, що викликатиме у мешканців лють. А водії будуть помилятися, вбиваючи по 40 000 американців та понад мільйон чоловік по всьому світу щороку. Велику частину часу обладнання не буде використовуватися, займаючи гаражі та підвищуючи витрати на житло. Цей транспорт не можуть використовувати молоді, літні, а також люди з інвалідністю. А іншим, цей привілей буде коштувати 9000 доларів на рік та віднімати два роки життя стоячи в корках». Ви на цю дивну пропозицію відповісте одне: «Та ти з глузду з'їхав». Однак, ми живемо в стані когнітивного дисонансу саме з цим — керованим людиною бензиновим автомобілем з одним пасажиром — і це як основний спосіб пересування».

Амман закликає «вийти за межі автомобіля» та «перейти до транспортної системи, яку ми заслуговуємо — безпечнішої, доступної та кращої для нас, для наших міст та для нашої планети». Її основа — електричні робомобілі, як раз такі, над якими працює Cruise.

Всі інші варіанти вирішують лише частину проблем. Громадський транспорт до кожного кварталу не підведеш, мікромобільність годиться лише для першої та останньої милі, і до того ж, не всі готові встати на електросамокати. А сучасний «райдшерінг» вже зробив дороги більш завантаженими, а повітря — бруднішим. І це при тому, що водії Uber, Lyft та інших подібних контор відповідальні лише за 1% всієї дистанції, яку проїжджають автомобілі у великому місті протягом дня.

«Вони перевернули індустрію таксі, але не транспорту в цілому, тому що багато в чому спираються на ту ж саму базу: бензиновий автомобіль з людиною-водієм та одним пасажиром. Але самі автомобілі, за останні 20 років, принципово не змінилися», констатує Амман.

Електричні ж робомобілі вирішують безліч проблем: переміщення стане дешевше, безпечніше, дороги — вільніше, а атмосфера в містах набагато чистіше. А якщо акумулятори заряджати від «чистих» джерел енергії, то і вуглецевий слід індустрії скоротиться в рази.

Хоча є нюанси. Cruise активізувала програму випробувань в великих містах, причому в найбільш завантажених районах — там де найбільше потенційних клієнтів райдшерінга майбутнього. Але Амман нічого не говорить про терміни впровадження — ясно лише одне — що чим раніше тим краще. Сам же концерн General Motors, хоч і вкладає щорічно в Cruise близько $ 1 млрд, зараз заробляє основні гроші на найбільших та «брудних» автомобілях — популярних в США пікапах та позашляховиках.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки