Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Honda створила електромобіль зі штучним інтелектом та дуже «розумним» кермом

Honda створила електромобіль зі штучним інтелектом та дуже «розумним» кермом

На прийдешній виставці CES 2020 на Лас-Вегасі, компанія Honda планує представити ряд інноваційних розробок у сфері самоврядних автомобілів. Зокрема, дебютує концептуальний роботизований електричний кабріолет Augmented Driving Concept - він має дуже футуристичний дизайн та оснащений штучним інтелектом.

Інженери японського автоконцерну вважають, що перехід до повністю безпілотних автомобілів для різних поколінь проходить по-різному. Молоді люди, які ще не навчилися водити, приймають безпілотники як належне, а люди старшого віку — взагалі навряд чи довірять управління комп'ютеру. Прототип Augmented Driving Concept від Honda призначений для людей, які хочуть отримувати задоволення від самостійного водіння, а також мати додаткову можливість передати управління алгоритмам.

Augmented Driving Concept являє собою невеликий електричний родстер з колесами, виконаними в футуристичному стилі, маленьким вітровим склом та дуже «розумним» кермом. Електромобіль має велику кількістю режимів автономності — між напівавтономним та повністю автономним режимом у концепту присутні вісім проміжних режимів, які передбачають різний ступінь залученості в процес управління людини та штучного інтелекту. Характеристики ж силової установки поки не розкриваються, але про «розумне» кермо відомо багато.

Honda створила електромобіль зі штучним інтелектом та дуже «розумним» кермом

Для Augmented Driving Concept спеціально розроблено абсолютно нове рульове колесо — воно оснащене різноманітними датчиками для розпізнавання жестів та дотиків. З його допомогою можна одним рухом вибрати режим автономності, подвійним поплескуванням активувати силову установку, потягнувши «баранку» на себе, можна буде уповільнити автомобіль, а для прискорення досить буде натиснути на нього.

Вбудований комп'ютер зі штучним інтелектом аналізує всі дії водія, після чого приймається рішення про виконання поданої команди. При цьому система налаштована так, що всі дії людини вимагають перевірки, і якщо виконання поданої команди визнається недоцільним, то машина не підкориться їй. А якщо інформація з датчиків покаже, що водій заснув або відволікся під час руху, то безпілотний режим вмикається автоматично.

 

 

Можливо, інженери Honda таким чином демонструють своє бачення майбутнього стандарту автомобільного руху, в рамках якого думка штучного інтелекту буде превалювати над командами людини. А відвідувачі CES 2020 зможуть зробити пробну поїздку на симуляторі, склавши власне уявлення про нову концепцію взаємодії автомобіля та водія.

За матеріалами: Honda

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки