Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Hyundai розробив повітряне таксі для Uber

Hyundai розробив повітряне таксі для Uber

Компанія Hyundai представила концепт аеротаксі S-A1, яке розроблено в рамках програми Uber Elevate спільно з Uber Technologies. Концепт має електричну силову установку та призначений для коротких і швидких перельотів в межах одного населеного пункту.

На виставці CES 2020 представники Hyundai та Uber Technologies показали новий макет електричного аеротаксі та розповіли подробиці про літальний апарат S-A1. Це апарат з функцією вертикального зльоту, який може брати на борт чотирьох пасажирів. За заявою розробників, він буде розвивати крейсерську швидкість у 290 км/год, літати на висотах до 600 м та на дальність до 100 км.

Hyundai розробив повітряне таксі для Uber

Аеротаксі буде пілотованим, проте в майбутньому розробники планують доопрацювати літальні апарати для можливості автономних польотів. Перезавантаження акумуляторів займе лише 5-7 хвилин, що дозволить застосовувати S-A1 з максимальною частотою, включаючи роботу в години пік. Таксі отримає чотири режими робота: безпечний, тихий, економічний та персональний, що відповідає концепції Uber Elevate.

Hyundai розробив повітряне таксі для Uber

Аеротаксі має чотири гвинти для вертикального руху та стільки ж для горизонтального, що підвищує його безпеку і шанси на успішне приземлення в разі відмови одного з гвинтів. При цьому їх розміри набагато менше, ніж у вертольотів зі схожими параметрами, що дозволяє звести рівень шуму до мінімуму. За неофіційними даними він складає 67 дБ на висоті 75 м, що не голосніше звичайної розмови.

Hyundai розробив повітряне таксі для Uber

Крім самого літального апарату представники Hyundai та Uber також розповіли про транспортну концепцію. Передбачається, що аеротаксі буде сідати на виділені злітно-посадкові майданчики, які одночасно будуть виконувати роль транспортно-пересадкових вузлів. Звідти пасажирів будуть розвозити безпілотні автомобілі PBV, про яких відомо тільки те, що їх дизайн заснований на трамваях Сан-Франциско.

Hyundai розробив повітряне таксі для Uber

Програма Uber Elevate стартувала у 2016 році та присвячена розробці чотиримісних літальних апаратів, а також великої мережі аеротаксі з пересадковими вузлами. Розробкою концепцій літальних апаратів в рамках цієї програми займалися самі різні компанії, в тому числі Aurora Flight Sciences, Bell Helicopter та Mooney International. Попри те, що в рамках Uber Elevate розроблено безліч концептів, поки що незрозуміло, чи зможе Uber зробити перші польоти у 2020 році, як планувалося раніше.

Hyundai розробив повітряне таксі для Uber

За матеріалами: New Atlas

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки