Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Система доставки товарів Magway переверне транспортну галузь

Система доставки товарів Magway переверне транспортну галузь

Британська Magway збирається зробити прорив в галузі доставки вантажів, перетворивши її в більш ефективну, швидку та екологічну. Для цього компанія розробила технологію підземних капсул, що транспортують товари по міні-тунелям. Концепція нагадує Hyperloop, хоча і має суттєві відмінності, але найбільше вона схожа на стару-добру пневмопошту.

В майбутньому, вантажоперевезення будуть виглядати як конвеєр, що складається з маленьких металевих капсул на магнітній подушці. Переміщаючись під землею туди-сюди, вони зможуть дуже швидко доставляти товари або продукти клієнтам. У Magway стверджують, що їх капсули зможуть доставляти близько 90% замовлень з інтернет-магазинів на території Великобританії.

Теоретично, нова технологія схожа за принципом дії з Hyperloop - вакуумним потягом для перевезення пасажирів та вантажів, який пропонує створити Ілон Маск. Основна відмінність в тому, що для Hyperloop потрібні масивні тунелі під землею, а Magway потрібна лише невелика труба до метра в діаметрі.

Система доставки товарів Magway переверне транспортну галузь

Доставка майбутнього з Magway буде виглядати так: капсули, оснащені магнітними подушками, транспортують міні-контейнери з товарами по тунелях, переміщаючись від складу до пункту видачі. Труби для капсул, з огляду на їх невеликий діаметр, можна прокласти серед комунікацій міських підприємств та навіть частково залучити вже існуючі. Підземними трубопроводами компанія обмежуватися не збирається, цілком можлива й прокладка надземних.

Живлення капсул буде схоже з тим, що використовують на американських гірках: електромагнітні хвилі, згенеровані магнітними двигунами. Завантажені «вагонетки» зможуть розігнатися до 50 км/год, пересуваючись одна за одною з інтервалом менше секунди. Компанія вважає такий спосіб доставки корисним для екології. Капсули працюють від електрики, тим самим зменшуючи кількість викидів парникових газів.

Система доставки товарів Magway переверне транспортну галузь

Анна Дарой, виконавчий директор Magway каже, що після запуску всієї системи, тільки у Лондоні буде переміщатися понад 600 мільйонів посилок в рік. Перші лінії доставки спочатку проведуть до аеропортів.

«Транспортним засобам, що доставляють з магазинів дьюті-фрі їжу, напої та інші товари, зараз потрібно від трьох до семи годин, щоб дістатися від аеропорту до логістичного складу. Magway впорається з цим за хвилини», стверджує Дарой.

Як і всі схожі на Hyperloop проекти, установка структури Magway буде коштувати не дешево. За словами Дарой, компанія буде використовувати комбінації протяжних маршрутів, які допоможуть уникнути пробок на дорогах та здійснювати цілодобову доставку. Це обійдеться в 3,3 млн доларів на милю (1,6 км), плюс 1,9 - 4,5 млн доларів на накладні витрати (планування, мито, установка).

850-кілометрова мережа трубопроводів в Лондоні коштуватиме 6 - 9 млрд доларів і її реально побудувати за 20-25 років. Компанія вже залучила 1,2 млн доларів краудфандингових інвестицій на Crowdcube. Magway також звертає увагу і на додаткові плюси від впровадження своєї інновації, наприклад, на те, що система допоможе Англії скоротити викиди вуглецю на шість мільйонів тонн на рік до 2050 року, що становить третину від нинішніх викидів вантажних транспортних засобів в країні.

 

 

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки