Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Ілон Маск: Tesla потрібен Gigafactory на кожному континенті

Ілон Маск: Tesla потрібен Gigafactory на кожному континенті

Збирати машини в Каліфорнії та везти їх в Європу та Азію — це «безумство», заявив Ілон Маск. Це було допустимо для нішевого виробника люксових електрокарів, але тепер Tesla - глобальний автовиробник. Так що потрібен зовсім інший підхід.

За останні кілька років Tesla розширила виробництво електромобілів від Кремнієвої долини до Шанхая та Берліна. Компанія Маска, за рахунок виробництва Model 3, перетворилася з нішевого виробника в повноправного гравця на автомобільному ринку — з капіталізацією, яка поступається тільки Toyota. У недавньому інтерв'ю на подкасті Third Row Маск пояснив, як можна розв'язати глобальну проблему, що стоїть перед компанією.

«Найбільша проблема, яку ми повинні вирішити зараз — це виробництво на кожному континенті. Це безумство — робити машини в Каліфорнії та везти їх в Європу чи Азію», заявив Маск.

До моменту початку виробництва Model 3 в липні 2017 року, Tesla продала всього близько 250 000 електрокарів. Зараз ця цифра наближається до мільйона. Цього року почнеться виробництво кросовера Model Y, який має з «трійкою» загальну платформу, в наступному році — пікапа Cybertruck. На початку 2019-го Tesla вже пережила логістичне пекло та Ілон явно не бажає повторення ситуації в ще більшому масштабі.

Крім свого заводу в Фремонті, Tesla приступила до будівництва серії заводів Gigafactory, призначених для збільшення загального обсягу виробництва акумуляторів та електромобілів. Наприклад, Giga Nevada зараз виробляє більше акумуляторів, ніж всі інші автовиробники разом узяті, а Giga New York сфокусований на «сонячній» продукції. Giga Shanghai, яка в січні випустила перші електромобілі, «заточена» на виробництво Model 3 та Model Y для китайського авторинку.

«Я не впевнений, що ви уявляєте, скільки зусиль довелося докласти Tesla, щоб продавати автомобілі в Китаї. Для нас не було ніяких субсидій, ми платили за повними тарифами та всі були налаштовані проти Tesla», стверджує Маск.

У листопаді минулого року Маск ініціював проєкт будівництва європейського заводу на околицях Берліна. Завод буде розміщений приблизно в 30 хвилинах їзди від Берліна в Бранденбурзі. Чому Берлін? За словами Маска, там «найкращі нічні клуби». Але це був жарт.

А буквально днями Маск з'ясовував думку аудиторії про новий завод в США: чи підійде Техас для цього. Ілон розмістив у своєму Twitter голосування. На коротке питання «Giga Texas?» можна відповісти «Так, чорт візьми» або «Ні». На момент написання цього матеріалу, 80% тих, хто проголосував, вибрали перший варіант. А з огляду на стриманість Маска, такий пост можна вважати прямим оголошенням планів компанії.

Минулого місяця на те, що Tesla може створити нове виробництво у США, натякнув і Дональд Трамп. В інтерв'ю телеканалу CNBC він сказав, що обговорював це питання з Маском та знає, що «він збирається побудувати дуже великий завод у Сполучених штатах». А також президент додав, що Маск повинен таким чином допомогти США, через те, що держава допомогла йому.

Правда, Трамп не пояснив, яку саме допомогу уряд надав Tesla, але порівняв його з Томасом Едісоном. Зате скасування з кінця року податкових пільг для електрокарів та пом'якшення стандартів викидів для автомобілів явно не піде на користь компанії.

Попри те, що багато чого залишається незрозумілим, шанувальники Tesla в захваті від перспективи створення заводу в Техасі. Один користувач Twitter навіть запропонував назвати нове виробництво «Терафабрика». Адже згідно з відомим прислів'ям, в штаті Техас все більше, ніж зазвичай.

Чутки про новий завод можуть сприяти й позитивній динаміці зростання вартості акцій Tesla. Причому, ще до цієї новини, тільки за останні тижні вона збільшилася більш ніж у два рази та наближається до позначки $1000, а сам Маск став багатшим на $2,3 млрд всього лише за годину.

Але деякі акціонери втратили можливість скористатися таким феноменальним зростанням цін. Так суверенний фонд королівства Саудівська Аравія в кінці 2019 року продав 99,5% від 8,12 млн, що належали йому цінних паперів, які зараз коштували б приблизно $7,7 млрд. Як то кажуть, знав би прикуп...


Хоча Tesla зараз привертає найбільше уваги, 2020 рік обіцяє стати проривним для всіх проєктів невгамовного Маска: анонсований запуск першої черги супутникової мережі Starlink, запуск на орбіту корабля Starship, початок пілотованих польотів корабля Crew Dragon, перехід на батареї власного виробництва для Tesla та перші експерименти з імплантації нейроінтерфейсу Neuralink людям.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки