Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дешеві акумулятори — головна перевага Tesla перед General Motors та Porsche

Дешеві акумулятори — головна перевага Tesla перед General Motors та Porsche

Домінування Tesla над конкурентами багато в чому визначається вартістю ключової складової будь-якого електрокара — його акумуляторів. Хоча Tesla поки залишається лідером на ринку електромобілів, проте незабаром вона може зіткнутися з повноцінною конкуренцією з боку традиційних автовиробників, які активно переводять свої виробництва на випуск електрокарів.

Але схоже обіграти компанію Ілона Маска буде зовсім непросто. Секрет її успіху не тільки у високій швидкості прийняття управлінських, інженерних та маркетингових рішень, а й у відносній дешевизні застосовуваних акумуляторів — найдорожчої складової електромобіля. А сама сумна новина для всіх конкурентів Маска — скоротити відставання в ціні батарей у найближчі 10 років не вийде.

Як підрахували аналітики з Cairn Energy Research Advisors, в минулому році вартість комплектів циліндричних батарей, які використовуються в електромобілях Tesla, становила $158 за кВт·год. Конкуренти ж використовують батареї іншої форми: плоскі батареї Porsche Taycan та Chevrolet Bolt EV коштують щонайменше на 25% дорожче — по $200 за кВт·год, а призматичні батареї в електрокарах BMW дорожче вже майже на 40% - $253 за кВт·год.

За словами Сема Джаффе, виконавчого директора Cairn ERA, автовиробники не розкривають вартість використовуваних у своїх електромобілях акумуляторів, тому дослідникам довелося розраховувати її за допомогою складної математичної моделі. Вона мала в собі понад 500 змінних, включаючи ціни на сировину та хімікати.

Аналіз також виявив, що починаючи з 2016 року ціни на батареї значно знизилися. Тоді вартість циліндричних, плоских та призматичних акумуляторів становила $265, $285 та $320 за кВт·год відповідно. Як можна помітити, саме циліндричні батареї подешевшали найсильніше.

Якщо ця тенденція продовжиться, то до 2030 року вартість 1 кВт·год для циліндричних батарей складе $98, для плоских - $137 та для призматичних - $143. Таким чином, зроблений с самого початку правильний вибір акумуляторів буде підтримувати лідерство Tesla навіть через десятиліття.


Нагадаємо, що компанія Tesla веде розробку власних акумуляторів та має намір побудувати завод з їх виробництва. Очевидно, що це дозволить їй ще сильніше знизити ціну батарей та підсилити своє цінове домінування над конкурентами. Але й конкуренти не стоять на місці - зовсім недавно, в газеті New York Times були опубліковані дані, в яких стверджується, що компанія Volkswagen здешевила акумулятори до найважливішої психологічної позначки — нижче $100 за кВт·год.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки