Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Програму випробувань надзвукового літака XB-1 зроблять вуглецево-нейтральною

Програму випробувань надзвукового літака XB-1 зроблять вуглецево-нейтральною

Американська компанія Boom Supersonic, що займається розробкою авіаційно-космічної техніки, буде використовувати у своїй програмі випробувань XB-1 екологічно чисте авіаційне паливо. Зобов'язання щодо викидів вуглекислого газу охоплюють всі наземні та льотні випробування програми XB-1, яка в кінцевому підсумку приведе до появи надзвукового пасажирського літака Overture.

За словами засновника та генерального директора Boom Блейка Шолля, застосування вуглецево-нейтральної концепції дозволяє закласти основи для стійкого розвитку надзвуковий цивільної авіації. Нагадаємо, сьогодні надзвукові пасажирські літаки не експлуатують, проте американські авіабудівники сповнені рішучості довести, що майбутнє авіаперевезень нерозривно пов'язане з послідовниками Concorde.

Надзвуковий демонстратор XB-1

Надзвуковий демонстратор XB-1

Екологічно чисте паливо для Boom буде поставляти компанія Prometheus Fuels, яку заснували у 2018 році. Згідно із заявою Prometheus, її технологія здатна ефективно протистояти викидам діоксиду вуглецю. Очікується, що льотні випробування XB-1 розпочнуться цього літа - раніше їх хотіли провести у 2019 році.

Демонстратор XB-1 та надзвуковий пасажирський літак Overture

Демонстратор XB-1 та надзвуковий пасажирський літак Overture

Надзвуковий демонстратор XB-1 Baby Boom представили в Денвері 15 листопада 2016 року. Він має довжину приблизно 21 метр та розмах крил 5,2 метра при максимальній злітній масі у 6,1 тонни. Розрахункова крейсерська швидкість літака складає 2,2 Маха, а дальність польоту - 1,9 тисячі кілометрів. Літак оснастять трьома двигунами General Electric J85-21. На борту демонстратора технологій зможуть розміститися два члени екіпажу.

Салон надзвукового пасажирського літака Overture

Салон надзвукового пасажирського літака Overture

Технології, відпрацьовані в рамках програми випробувань, використають в конструкції вищезгаданого перспективного надзвукового пасажирського літака Overture, який планують запустити в комерційну експлуатацію приблизно в середині 2020-х. Як стало відомо, на його борту зможуть розміститися приблизно 50 осіб.

За матеріалами: Naked Science

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки