Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Гвинтокрил ROSA - найбезпечніше електричне аеротаксі

Гвинтокрил ROSA - найбезпечніше електричне аеротаксі

Нове аеротаксі ROSA від компанії Jaunt Air Mobility виглядає як дивний гібрид вертольота та літака, але зате може забезпечити безпечне приземлення в разі аварії. І в нього є головна перевага - він потрапляє в категорію гвинтокрилів, і для отримання дозволу на польоти не потрібно розробляти нові умови сертифікації.

Перед конструкторами електричних апаратів вертикального зльоту та посадки (eVTOL) є дві головні проблеми: безпека та сертифікація. Питання безпеки польотів багато хто намагається вирішити за допомогою балістичних парашутів - в разі аварії парашут відстрілюється та апарат плавно приземляється на землю. Але є нюанси: нижче певної висоти, приблизно 35 - 40 метрів, у парашутів не буде часу на те, щоб повністю розкритися. А будь-яка аварія повітряного таксі може начисто підірвати віру в даний вид транспорту.

Інша проблема - сертифікація. Для комерційного використання літальних апаратів, кожна нова розробка eVTOL повинна пройти довгий шлях для отримання ліцензії. Суми на подібну процедуру просто зашкалюють - хоча офіційних цифр ніхто не називає, але за даними інсайдерів, ціна може доходити до пів мільярда доларів. А всі ці витрати надалі ляжуть на кінцевого споживача.

Стартап Jaunt Air Mobility, заснований ще у 2018 році, досить довго залишався в тіні. Але його нова розробка - гвинтокрил ROSA - привернув увагу світової преси. ROSA - досить дивний апарат з великим вертолітним гвинтом та крилами як у невеликого літака. Чотири невеликих гвинти на кінцях крил дозволяють відмовитися від рульового гвинта та не дають апарату завалюватися в штопор. Під час польоту верхній гвинт відключається для зменшення опору, а бічні забезпечують необхідну тягу.

Гвинтокрил ROSA - найбезпечніше електричне аеротаксі

В основу аеротаксі ROSA лягла розробка 2004 року CarterCopter, на яку Jaunt Air Mobility придбав всі права. 4-місний демонстраційний літак Carter Personal Air Vehicle вже зробив понад 1000 злетів та посадок, а також провів у повітрі понад 100 годин під час льотних випробувань. Максимальна швидкість склала 344 км/год, а максимальна висота - 5,5 км, і була обмежена тільки візуальними умовами польоту.

Що стосується безпеки, то ROSA використовує вертолітний режим авторотації. Якщо виникають проблеми з бічними двигунами або живленням, основний гвинт забезпечує досить підіймальної сили, щоб м'яко опустити апарат на землю, незалежно від швидкості або висоти. А з точки зору регуляторів, ROSA потрапляє в категорію «гвинтокрил», що дозволяє його сертифікувати відповідно до вимог вертолітної авіації.

Гвинтокрил ROSA - найбезпечніше електричне аеротаксі

Низька швидкість обертання верхнього гвинта робить апарат дуже тихим. За заявами розробників, рівень шуму ROSA на 50-66% нижче, ніж у звичайного вертольота або літака з жорстким крилом. А це дуже важливий фактор для польотів у місті. Ще однією ключовою перевагою конструкції ROSA є відсутність необхідності в регулярному техобслуговуванні завдяки простоті конструкції - у верхньому гвинті немає жодного підшипника або опорної ланки, які застосовуються в вертольотах.

Зараз Jaunt Air Mobility шукає необхідне фінансування для серійного випуску ROSA. Компанія вже уклала договори Uber Elevate, BAE Systems, Triumph Aerospace Structures та Honeywell. За твердженням керівництва компанії, сертифікувати гвинтокрил вдасться вже у 2023 році, а серійне виробництво та комерційні польоти повинні розпочатися вже у 2025-му. До цього часу має вирішитися питання з акумулятором, запасу енергії якого повинно вистачати на виконання звичайних для аеротаксі польотів.

За матеріалами: New Atlas

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки