Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Сонячний брезент Armor: для зарядки електромобіля більше не потрібна розетка

Сонячний брезент Armor: для зарядки електромобіля більше не потрібна розетка

Французька компанія Armor, що займається створенням сонячних елементів, розробила дуже оригінальне рішення для зарядки електромобілів. Прототип вже встановлений на електрокарі Gazelle, але компанія стверджує, що може оснастити такою системою будь-яке авто.

Сонячний брезент Armor - чохол для електромобіля, що автоматично розкривається, з вбудованими в нього органічними фотоелементами. Рішення дуже оригінальне та просте - ви паркуєте свій електрокар, натискаєте кнопку, а з заднього бампера виїжджає та повністю накриває машину сонячний чохол, який заряджає акумулятор, і при цьому ще захищає від негоди.

Чохол зроблений з брезенту з нанесеними на нього гнучкими тонкоплівковими сонячними батареями ASCA виробництва компанії Armor. Технологія заснована на напівпровідникових органічних полімерах - тонкі шари спеціального покриття, нанесені на гнучку плівку. Вони мають високу стійкість до деформації - як стверджують розробники, плівку можна згортати як мінімум 50 тисяч разів без втрати ефективності.

Сонячний брезент Armor: для зарядки електромобіля більше не потрібна розетка

Ще одне її перевага - мала маса. Плівка легше інших фотогальванічних аналогів приблизно в 30 разів. Це дозволяє легко наносити її на тканинну підкладку або навіть на сам автомобіль - на панорамний дах, бічні вікна або протисонячні козирки. За заявою розробника, сонячний автотент площею близько 4-х квадратних метрів здатний виробити додатковий заряд для батареї та збільшити запас ходу електромобіля більш ніж на 30 км на день.

«Завдяки висувному сонячному тенту Gazelle здатна знизити шкідливі викиди вуглецю до мінімуму. Головне завдання органічної фотоелектричної плівки ASCA - зробити транспорт майбутнього більш автономним та менш енергомістким», розповідає Моїр Ассес, менеджер з маркетингу Armor.

Сам електромобіль Gazelle розроблений іншим французьким стартапом Gazelle Tech - заснованим колишнім інженером Renault Гаелем Лаваудом. Це лише прототип, хоча його комерційна версія повинна була вийти ще у 2018 році. Модель оснащена шасі та кузовом, зробленими з композитних матеріалів, які знижують її вагу на третину в порівнянні з конкурентами, та вдвічі зменшують енергоспоживання. За словами Лавауда, це дозволило добитися виняткової ефективності акумулятора - 70 ватів на годину на кілометр.

За матеріалами: Electrek

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки