Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Ілон Маск: автопілот Tesla буде мати надлюдські можливості

Ілон Маск: автопілот Tesla буде мати надлюдські можливості

Глава компанії Ілон Маск розповів своїм передплатникам в Twitter, що система автономного управління Tesla за своїми здібностями перевершить звичайного водія. На відміну від людини, автопілот може виконувати 144 трильйони операцій в секунду і ніколи не відволікається.

Tesla вперше оголосила про намір розробити повноцінний автопілот у 2016 році, і з того часу кожен електромобіль випускався з камерами та сенсорами, в очікуванні того дня, коли з їх допомогою можна буде перетнути Америку від узбережжя до узбережжя. Така поїздка, анонсована Маском на 2017 рік, так і не відбулася. У 2018-му році він визнав, що мета виявилася складнішою, ніж він припускав. Дедлайн був зрушений на кінець 2019-го, але й тоді режим Full Self-Driving не був готовий, а команда розробників досі працює над переробленням автопілота.

Однак, як тільки все буде готово, робомобіль Tesla заткне людину за метафоричний пояс. «Люди водять, використовуючи тільки дві камери на повільному шарнірі та часто відволікаються. У автопілота ж вісім камер, радар, сонар, і він завжди насторожі», - написав Маск в Twitter. У порівнянні з людиною система Tesla «безумовно надлюдська».

Маск ще раз підкреслив, що люди водять так собі, а машини, коли візьмуться за справу в повну силу, зможуть зробити дороги дійсно безпечними. Комп'ютери, пояснив він, здатні виконувати обчислення з блискавичною швидкістю: «Безумовно, комп'ютер без проблем зробить 144 трильйони операцій в секунду. Це приблизно 15 маневрів управління/прискорення/гальмування в секунду».

Зараз все електромобілі компанії оснащені базовою версією автопілота, яка вміє рухатися уздовж смуги, набираючи й скидаючи швидкість при необхідності. За додаткові $7000 можна придбати опціональний пакет Full Self-Driving з трьома ключовими функціями: автоматичне паркування, автоматична зміна смуги та подача машини з паркінгу.

Нагадаємо, що зовсім недавно Ілон Маск заявив, що автомобілі з ДВЗ скоро перетворяться на гарбуз та попередив тих, хто бажає придбати новий автомобіль, про «падінні залишкової вартості бензинових та дизельних машин в найближчі роки». А електромобілі Tesla, впевнений Маск, будуть тільки дорожчати, тому що будуть ставати все розумнішими.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки