Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

The Guardian: Ілон Маск повинен бути виключений з ради директорів Tesla

The Guardian: Ілон Маск повинен бути виключений з ради директорів Tesla

Консалтингова компанія Pensions & Investment Research Consultants (PIRC), яка консультує акціонерів Tesla, закликала їх виключити Ілона Маска з ради директорів компанії та вимагати розірвання багатомільярдної угоди про його бонуси. Звільнити з ради директорів запропоновано також і нинішнього керівника - Робін Денхольм, за потурання стосовно Маска.

У зверненні консультантів PIRC до акціонерів Tesla запропоновано голосувати проти переобрання Ілона Маска до ради директорів Tesla. Консультанти наводять три аргументу, чому Маска потрібно вигнати з ради. Основна причина - компенсаційний пакет з 20,3 млн опціонів на акції, розбитих на 12 траншів, про який Маск домовився з радою директорів Tesla у 2018 році. На думку PIRC, угода «несправедливо збагачує» Маска, тому інвесторам варто голосувати проти бонусної угоди.

«Рада директорів, в тому числі генеральний директор Ілон Маск, присудили собі занадто великі компенсаційні пакети за останні три роки, які, імовірно, дозволили їм збагатитися за рахунок компанії», заявили у PIRC, додавши, що угода вже привела до одного судового позову.

Мова, судячи з усього, йде про позов з боку одного з акціонерів Tesla - Пенсійного фонду, що представляє інтереси поліції та пожежників Детройта, який був поданий в середині червня в Делавері. Суть позову та ж, що і звернення PIRC: рада директорів зловживає своїми повноваженнями та незаконно збагачується. При цьому мова в ньому йде не тільки про компенсаційний пакет самого Маска, але й про виплати іншим членам ради директорів.

Зокрема, двоє незалежних директорів, які не є співробітниками Tesla, отримали у 2018 році від компанії гранти на суму понад $8,7 млн. Фонд вимагає у своєму позові визнати всі ці виплати незаконними.

Роздратування акціонерів можна зрозуміти. Якщо Маск виконає всі умови угоди з радою директорів, то він зможе отримати за наступні 10 років близько 56 млрд доларів. Це безпрецедентний за розмірами компенсаційний пакет в історії світового бізнесу.

При цьому Маск не отримує за керівництво компанією регулярної зарплати - лише бонуси, які прив'язані до конкретних ринкових досягнень компанії. А вони більш ніж переконливі - вартість Tesla постійно зростає і вже перегнала вартість найдорожчого автомобільного бренду планети - Toyota. Швидко зростає і виторг компанії - за підсумками першого кварталу 2020 року він склав $5,99 млрд у порівнянні з $4,54 млрд за аналогічний період минулого року. Акціонери цими результатами задоволені, але, мабуть, вважають, що подібного можна досягти й меншою ціною - більш скромними бонусами.

Звертає на себе увагу і той факт, що бонусна угода була укладена у 2018 році та два роки вона не викликала протестів у акціонерів. Позови та претензії почалися відразу після того, як Маск отримав право на перший з 12 бонусів - він склав $770 млн - це сталося у квітні, коли середня ринкова капіталізація Tesla протягом останніх шести місяців склала $100 млрд.

В кінці травня рада директорів Tesla офіційно розблокувала для Маска отримання бонусу, повідомивши про це Комісію з цінних паперів та бірж США. Через два тижні Пенсійний фонд з Детройта подав свій позов. До речі, Маск навряд чи скористається цим бонусом в найближчі 5 років.

Претензії консультантів PIRC викликає також активність Маска у Twitter. Заявлено, що твіти Маска створюють «непотрібний репутаційний ризик для компанії» і вже обійшлися їй у мільйони доларів. Що правда - у 2018 році Tesla та Маск були змушені заплатити у вигляді штрафів по $20 млн за врегулювання скандалу з SEC, коли Маск написав пост про нібито готовність якогось арабського фонду викупити всі акції компанії на біржі. Тоді ж Маск був змушений розлучитися з місцем голови ради директорів Tesla.

Нарешті, занепокоєння у PIRC викликають твіти Маска на тему COVID-19 та в цілому його позиція щодо необхідності дотримуватись заходів карантину. Ця проблема ускладнилася тим, що кілька співробітників Tesla захворіли коронавірусів після того, як Маск змусив усіх вийти на роботу, вважають у PIRC. А це загрожує новими судовими позовами.

«Маск був явним противником карантину COVID-19 та вимагав, щоб працівники поверталися на роботу під час карантину без достатніх запобіжних заходів та захисту, попри протести робітників», вважають консультанти.

Консультанти також закликали інвесторів проголосувати проти переобрання Робін Денхольм головою ради директорів Tesla. Вона змінила на цій посаді Маска, коли той був змушений покинути його в листопаді 2018 року в рамках угоди з SEC. У PIRC вважають, що на Денхольм лежить основна відповідальність за підписання несправедливої угоди з Маском про його винагороду.

Річні загальні збори акціонерів Tesla мали відбутися 7 липня, але рада директорів компанії в неділю відклала їх проведення до вересня.


Нагадаємо, що 1 липня 2020 року, вартість акцій компанії Tesla виросла до $1 129,18 за штуку - це новий 52-тижневий максимум. В результаті ринкова капіталізація Tesla склала майже $208 млрд і вона стала найдорожчим автовиробником планети, обігнавши компанію Toyota.

За матеріалами: The Guardian

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки