Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Карбонові рами нових велосипедів Superstrata будуть друкувати на 3D-принтері

Карбонові рами нових велосипедів Superstrata будуть друкувати на 3D-принтері

Стартап Arevo представив дві моделі велосипеда та електровелосипеда з рамою, яка важить менш ніж два кілограми. Вони виготовлені ​​з безперервного вуглеволокна методом 3D-друку і не мають вузлів з'єднання, оскільки надруковані цільними - більше міцності, менше ваги.

Більшість карбонових рам сучасних велосипедів, з плавними лініями та відсутністю видимих ​​місць зварювання, вже виглядають так, ніби вони виготовлені з єдиного шматка вуглепластику. Насправді це не так - кілька елементів з'єднуються епоксидним клеєм, лазерним зварюванням або ж болтами. І кожне з цих місць - потенційна загроза структурної цілісності конструкції.

Каліфорнійський стартап Arevo розробив та запатентував технологію 3D-друку для виробництва рами за один етап. Ніякого лиття або склеювання деталей більше не буде потрібно. Крім того, компанія застосовує процес друку безперервного волокна, тоді як більшість виробників вибирають рубане волокно, яке відрізняється меншою міцністю.

Карбонові рами нових велосипедів Superstrata будуть друкувати на 3D-принтері

А оскільки виробництво не обмежено стандартизованими формами для лиття, кожна рама друкується за індивідуальними мірками замовника та підганяється під персональні переваги у їзді. Це в рівній мірі стосується й вилок, які друкуються окремо від рами, але за тією ж технологією.

Велосипеди Superstrata будуть доступні у двох версіях - звичайний Terra та електричний Ion. У стандартній комплектації вони радше належать до категорії дорожніх велосипедів, але завдяки асортименту аксесуарів з кожного можна зробити шосейний, міський або гірський.

Карбонові рами нових велосипедів Superstrata будуть друкувати на 3D-принтері

У базовій версії Terra оснащена механічними дисковими гальмами, 8-швидкісним приводом Shimano, легкосплавними дисками та інтегрованою батареєю з внутрішньою електропроводкою для живлення аксесуарів. Додаткова опція - карбонові диски. Маса в повній збірці складе лише 7,5 кг.

У електричного Ion крім того є 36-вольтовий акумулятор на 125 Вт·год, заднє мотор-колесо на 250 Вт, датчик крутного моменту та дисплей на кермі. Однієї двогодинної зарядки повинно вистачити на 96 км при максимальній швидкості 32 км/год. Загальна вага електровелосипеда з акумулятором складе 11 кг.

Обидві моделі можна підтримати на Indigogo. За Terra просять $1500, за Ion - $2000. Якщо виробництво буде запущено, постачання велосипедів вже можна буде очікувати в грудні цього року.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки