Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Новий рекорд Tesla: за три роки Model 3 зберігає 90% своєї початкової вартості

Новий рекорд Tesla: за три роки Model 3 зберігає 90% своєї початкової вартості

Результати дослідження, проведеного аналітичною компанією iSeeCars показали, що електромобіль Tesla Model 3 зберігає майже 90% від своєї початкової вартості протягом трьох років. І це абсолютний рекорд - результат Tesla в п'ять разів перевершує автомобілі інших виробників. Наприклад, BMW i3 дешевшає через 3 роки експлуатації в середньому на 60,4%.

Експерти iSeeCars проаналізували понад 6,9 мільйона угод з продажу нових та вживаних автомобілів в період з серпня 2017 по липень 2020 року і виділили Топ-10 автомобілів, які зберегли найбільшу вартість після трьох років активної експлуатації. За підсумками дослідження Tesla Model 3 обійшла популярні пікапи й дешеві хетчбеки та зайняла перший рядок - в середньому бюджетний електромобіль ставав дешевше лише на 10,2% або $4 720.

«Три роки - найпопулярніший вік для покупців вживаних автомобілів. Велика частина транспорту хоч і мають сліди амортизації, але залишається в прийнятному стані та мають набір сучасних технологій та функцій безпеки», розповідає генеральний директор iSeeCars Фонг Лі.

Електромобілем, який подешевшав швидше за інших, став BMW i3 - він втратив за 3 роки 60,4% від початкової вартості або $32 750. Аналогічний показник у Nissan LEAF - мінус 60,2% або падіння у ціні на $19 928. Поруч Kia Soul EV - падіння на 58, 7% або $21 098, на четвертому місці Hyundai Ioniq Electric - мінус 47,7% або $16 899. На п'ятому місцю Tesla Model S - вона подешевшала на 36,3% або $33 760. На шостому - Tesla Model X - мінус 33, 9% або $35 391.

Model 3 перемогла не тільки в рейтингу електрокарів, а й загалом у Топ-10 найбільш вигідних автомобілів за підсумками трьох років експлуатації. За Tesla йде американський пікап Ford Ranger з 11,4% зниження вартості за три роки після покупки, хетчбек Honda Civic -11,9% та мініатюрний Honda Fit - 12,5%.

«Tesla Model 3 - транспортний засіб з найнижчою амортизацією та знецінюється в 5 разів повільніше, ніж у середньому по сегменту. І Tesla Model 3 як і раніше має великий попит з моменту початку виробництва у 2017 році», стверджують в iSeeCars.

В середньому бензинові автомобілі знецінюються на 39,1% після трьох років використання, а електромобілі - на 59,2%. І як правило, ця різниця пов'язана з податковими пільгами на електричний транспорт, які не діють на вторинний ринок. Однак Tesla стала винятком завдяки популярності бренду та культовому статусу гендиректора Ілона Маска. Крім того, незабаром Tesla позбудеться податкових субсидій від уряду США і зможе привернути ще більше уваги на ринку уживаних електромобілів.


Нагадаємо, що зовсім недавно Tesla стала найдорожчим автовиробником планети, обігнавши компанію Toyota, капіталізація якої складає $202 млрд. Але як би не тішився Маск своїм успіхам, над ним потихеньку згущаються хмари. Консалтингова компанія Pensions & Investment Research Consultants (PIRC), яка консультує акціонерів Tesla, закликала їх виключити Ілона Маска з ради директорів компанії та вимагати розірвання багатомільярдної угоди про його бонуси.

За матеріалами: Electrek

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки