Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Vertical Aerospace представила проєкт електричного аеротаксі VA-1X

Vertical Aerospace представила проєкт електричного аеротаксі VA-1X

Виробник авіаційної техніки Vertical Aerospace представила концепт п'ятимісного аеротаксі з вертикальним зльотом та посадкою. Компанія має намір стати першим у світі сертифікованим виробником електричних eVTOL і планує почати їх комерційне використання вже у 2024 році.

Британська компанія Vertical Aerospace опублікувала дизайн-рендери розробленого нею електричного літака з вертикальним зльотом та посадкою (eVTOL) VA-1X. Майбутнє аеротаксі має оригінальне V-подібне хвостове оперення. Розмах крил, на яких розташовуються вісім несучих гвинтів, становить 15 метрів. Передні чотири гвинти повертаються після зльоту в горизонтальне положення, а задні, коли не використовуються, складаються для зниження аеродинамічного опору.

Vertical Aerospace представила проєкт електричного аеротаксі VA-1XVertical Aerospace представила проєкт електричного аеротаксі VA-1X

Крейсерська швидкість нового аеротаксі VA-1X складе 240 км/год. Літій-іонна батарея досить містка, щоб забезпечити 160 км польоту. Довжина апарата складає 13 метрів, так що він зможе приземлятися на стандартних вертолітних майданчиках, а невеликі мотори шумлять в 30 разів менше, ніж лопаті звичайних вертольотів. Усередині поміщаються пілот та четверо пасажирів.

Vertical Aerospace представила проєкт електричного аеротаксі VA-1XVertical Aerospace представила проєкт електричного аеротаксі VA-1XVertical Aerospace представила проєкт електричного аеротаксі VA-1X

Усім процесом переходу з режиму вертикального зльоту до горизонтального польоту управляє електродистанційна система. Бортовий комп'ютер розробляє компанія Honeywell, яка, схоже, все частіше укладає контракти на виробництво електроніки для eVTOL.

Vertical Aerospace представила проєкт електричного аеротаксі VA-1X

Ще однією перевагою майбутнього літального апарату буде вартість польоту, яка, як написано в пресрелізі, не перевищить вартості поїздки на таксі Uber. Що стосується термінів, то збірка прототипу почнеться найближчим часом, а перші випробування намічені на 2021 рік. Ліцензію компанія розраховує отримати до 2024 року і «стати першим у світі сертифікованим виробником повністю електричних літаків з вертикальним зльотом та посадкою (eVTOL)». Тоді ж в компанії планують почати й комерційне використання своєї машини.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки