Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Компанія Aptera відкрила передзамовлення на сонячний електромобіль з запасом ходу в 1600 кілометрів

Компанія Aptera відкрила передзамовлення на сонячний електромобіль з запасом ходу в 1600 кілометрів

Американська компанія Aptera Motors відкрила передзамовлення на електромобіль Aptera 3 з сонячними панелями та вкрай обтічним кузовом. Машина покрита 180 сонячними елементами та, за твердженням розробників, цього достатньо, щоб проїжджати 72 кілометри в день, не заряджаючи електромобіль від мережі.

Вже не перший рік інженери багатьох автовиробників працюють над електромобілями, які можна заряджати за допомогою сонячних панелей. Прототипів подібних електрокарів є чимало. Існують навіть щорічне змагання електромобілів з сонячними панелями. Кілька компаній намагалися або намагаються довести цю концепцію до серійного виробництва, але до цього часу їм так і не вдавалося дійти до фінальної стадії реалізації проєктів.

Саме одним з таких проєктів був Aptera 2, який розвивався в кінці 2000-х та початку 2010-х. Тоді компанія показала прототип, але не змогла довести його до масового виробництва, а тепер представила нову версію, Aptera 3, яка конструктивно схожа на попередню, але має істотні відмінності.

Як і минула версія, Aptera 3 - це триколісний двомісний електромобіль з незвичним кузовом, який за компонуванням сильно відрізняється від звичайних авто. По-перше, колеса винесені в окремі корпуси з боків, а не заховані в колісні арки. По-друге, ззаду кузов сильно підіймається і в ньому заховано третє колесо. Така конструкція кузова дозволила добитися вкрай низького значення коефіцієнта аеродинамічного опору - він становить лише 0,13.

Aptera 3

Головна особливість сонячного електромобіля - сонячні панелі, які вбудовані в дах, капот та навіть у поверхню над панеллю приладів в салоні. В ідеальних умовах вони за день поповнюють акумулятор приблизно на 72 кілометри пробігу. На сайті виробника є калькулятор і таблиця, що дозволяють приблизно розрахувати ефективність сонячних панелей в залежності від свого місця розташування.

Aptera 3

Можливість електромобіля обходитися без зарядки від мережі багато в чому обумовлена ​​не стільки високою потужністю сонячних модулів, скільки дуже малим енергоспоживанням. Висока енергоефективність досягається також завдяки тому, що кузов Aptera 3 дуже легкий і водночас дуже міцний. Об'єднати ці якості вдалося шляхом використання при його виготовленні багатошарових конструкцій з композитних матеріалів, що містять вуглеволокно, кевлар та льняне волокно.

Aptera 3

Залежно від комплектації сонячний електромобіль буде оснащуватися двома (лише на передній осі) або трьома вбудованими в колеса електродвигунами потужністю по 50 кВт. Розгін версії з трьома двигунами до 100 кілометрів на годину займає лише 3,5 секунди, а з двома - 5,5 секунди. Електромобіль комплектується батареями різної місткості: 25 кВт·год, 40 кВт·год, 60 кВт·год та 100 кВт·год. Залежно від місткості акумуляторної батареї запас ходу електромобіля складе відповідно 400, 644, 965 і навіть 1600 км. Максимальна ж швидкість електромобіля складе 177 км/год.

Aptera 3

Aptera 3 зараз, судячи з усього, існує поки тільки у вигляді дослідних зразків. Але компанія вже відкрила приймання замовлень на три версії електромобіля: Paradigm, Paradigm+ та модель з унікальним дизайном. Щоб зробити попереднє замовлення, потрібно внести депозит в розмірі $100. Ціна ж сонячних електромобілів, в залежності від конфігурації, складе від $ 25 900 до $ 46 900. Початок продажів запланований на 2021 рік.

Нагадаємо, що зовсім недавно канадська компанія Daymak, яка спеціалізується на рішеннях для міської мобільності, показала модельний ряд своїх майбутніх продуктів. Футуристична лінійка персонального електротранспорту Daymak Avvenire включає шість електричних транспортних засобів: велосипед Terra, триколісний мотоцикл з дахом Foras, закритий скутер Tectus, всюдихід Aspero, електромобіль Spiritus та eVTOL-апарат Skyrider.


Останні публікації

Підпишись на новинки