Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У Швеції випустили на дороги безпілотну вантажівку

У Швеції випустили на дороги безпілотну вантажівку

Схожий на шолом штурмовика «Зоряних війн», автономна електрична вантажівка T-Pod почала щоденне постачання вантажів по громадськім дорогам у Швеції. Її розробник, стартап Einride та клієнт з логістики, компанія DB Schenker, назвали першим у світі подібним досвідом.

Розробили цей електромобіль ще у 2017 році, але з того часу у нього трохи змінився зовнішній вигляд, ставши трохи менше футуристичний. Але зате два роки тому, виробник планував випустити T-Pod на дороги тільки у 2020 році, але зміг отримати дозвіл значно раніше.

Роберт Фальк, генеральний директор шведського стартапу Einride та колишній керівник Volvo, заявив, що компанія веде партнерські переговори з великими постачальниками, щоб допомогти масштабувати сервіс по доставленню замовлень, і фірма не виключає майбутніх зв'язків з великими виробниками вантажівок.

«Дозвіл на рух по суспільних дорогах є важливою віхою... і це крок до комерціалізації автономних технологій на дорогах», - сказав колишній керівник Volvo.

«Оскільки ми є компанією, що займається розробкою програмного забезпечення та операційних систем, партнерство з виробничою компанією — це те, що ми бачимо в якості руху вперед», - сказав він, додавши, що сподівається укласти угоду до наступного року.

Фальк заявив, що Einride, чиї інвестори включають в себе колишнього главу вантажної компанії Daimler Asia Марка Ллістоселлу, також привертає інвесторів до збору коштів в рамках серії A, першої в компанії. Раніше він привернув 10 мільйонів доларів. Автоальянси ростуть, щоб розділити вартість електричних та автономних технологій.

T-Pod Einride важить 26 тонн при повному завантаженні та має максимальну швидкість до 85 км/год. Електромобіль може проїхати понад 200 км на одному заряді акумуляторів та не має кабіни водія, що, за оцінками компанії, знижує експлуатаційні витрати на автомобільні перевезення приблизно на 60 відсотків в порівнянні з дизельним вантажівкою з водієм.

У Швеції випустили на дороги безпілотну вантажівку

Schenker вибрав Einride з усталених виробників вантажівок, «оскільки T-Pod знаходиться між двома найбільшими перетвореннями сектора: оцифруванням та електрифікацією», - сказав генеральний директор Йохен Тьюес. «Ми вважаємо, що Einride - найкраща концепція на даний момент», - добавив він.

Крім Schenker, Einride має замовлення від німецької бакалійної крамниці Lidl, шведської компанії з доставки Svenska Retursystem та п'яти роздрібних компаній зі списку Fortune 500, що підтверджує її прагнення ввести в експлуатацію 200 автомобілів до кінця 2020 року.

T-Pod є автономним електромобілем 4-го рівня, другий за величиною у категорії та використовує платформу Nvidia Drive для обробки візуальних даних в режимі реального часу. Оператор, що знаходиться на відстані декількох кілометрів, може контролювати до 10 транспортних засобів одночасно.

Тьюес сказав, що впровадження технології 5G, є життєве важливо для електрифікації. Для пілотного запуску Schenker з Einride, Ericsson та Telia повинні були побудувати дві нові вежі.

T-Pod має дозвіл здійснювати короткі поїздки — між складом та терміналом — по дорозі загального користування в промисловій зоні в Йончепінг, в центральній частині Швеції, зі швидкістю до 5 км/год, свідчать документи транспортної адміністрації.

Фальк сказав, що Einride подасть заявку в наступному році на отримання більшої кількості дозволів на громадські маршрути та планує розширюватися в Сполучених Штатах.

«Еталон для автономних транспортних засобів — це Сполучені Штати. Я думаю, що це буде перший ринок, який почне масштабуватись, коли мова заходить про автономні транспортні засоби», - сказав він.

 

 

Не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки